Αρχική Ελλάδα Νέα Υόρκη: Το μηχάνημα αυτόματης πώλησης με τις πίπες κρακ αδειάζει και...

Νέα Υόρκη: Το μηχάνημα αυτόματης πώλησης με τις πίπες κρακ αδειάζει και γεμίζει συνεχώς

52
0


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

 Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της πόλης εγκατέστησαν για πρώτη φορά το μεγάλο μπλε κουτί στο Μπρούκλιν τη Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023, και μέχρι την άλλη ημέρα το απόγευμα, ένας εργαζόμενος στο πρόγραμμα πρόληψης ναρκωτικών εντοπίστηκε να ανεφοδιάζει το μηχάνημα με κιτ ασφαλούς σεξ και σύνεργα ναρκωτικών, ανέφερε η New York Post.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αξιωματούχο από το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης, το μηχάνημα αυτόματης πώλησης διαθέτει αισθητήρες που ειδοποιούν τους εργαζόμενους όταν οι προμήθειες είναι λίγες. 

Το μηχάνημα αυτόματης πώλησης του Μπρούκλιν είναι ένα από τα τέσσερα μηχανήματα που είχε προγραμματιστεί να εγκατασταθούν σε γειτονιές που τα δεδομένα δείχνουν ότι επλήγησαν περισσότερο από την κρίση των οπιοειδών, σύμφωνα με αξιωματούχους. Το μηχάνημα είναι υπό την αιγίδα μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας που προσφέρει Υπηρεσίες για Υποεξυπηρετούμενους (S:US).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Περισσότερο από ένα χρόνο μετά, η New York Post αναφέρει ότι το μηχάνημα για χρήστες ναρκωτικών της πόλης είναι τόσο δημοφιλές, που οι εργαζόμενοι πρέπει να το ξαναγεμίζουν δύο φορές την εβδομάδα — με κάποιους γείτονες να το αγκαλιάζουν και άλλους να λένε ότι προκαλεί προβλήματα, όπως χρήστες που είναι «στρωμένοι μπροστά του». 

Μήνες μετά την εισαγωγή του μηχανήματος – το οποίο προσφέρει τα πάντα, από σωλήνες κρακ μέχρι προφυλακτικά – χρήστες ναρκωτικών εξακολουθούν να συρρέουν σε αυτό για να αγοράσουν προμήθειες στο Μπρούκλιν, είπαν οι κάτοικοι.

 «Πηγαίνει πολύ γρήγορα», είπε ο υπεύθυνος ενός κτιρίου κοντά στο μηχάνημα στο Μπράουνσβιλ στην The Post. «Παίρνουν ό,τι θέλουν και φεύγουν».

 Μερικοί γείτονες έχουν αποδεχτεί το εργαλείο – το οποίο επίσης παρέχει και ταινίες δοκιμής φαιντανύλης – ως ένα απαραίτητο κακό που βοηθά να σωθούν ζωές.

 

 «Αυτή η μηχανή δεν ενοχλεί κανέναν», είπε ένας γείτονας, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του. «Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν πολύ.  Δεν μαζεύονται και μένουν εκεί. Μπορεί να δεις τέσσερα ή πέντε άτομα αλλά παίρνουν αυτό που θέλουν και φεύγουν», είπε.

 Αλλά άλλοι κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι το μηχάνημα, το οποίο επίσης διανέμει τα λεγόμενα «κιτ μεθανόλης» και «κιτ σνιφαρίσματος», προσελκύει ανθρώπους που τους κάνουν να μην νιώθουν ασφαλείς.

 «Φυσικά, είναι πρόβλημα. Πριν από μερικές εβδομάδες ήταν ένας άντρας ξαπλωμένος μπροστά του»,  είπε μια γυναίκα, που μένει απέναντι από το μηχάνημα. «Δεν το είχαμε ποτέ πριν», είπε. «Δεν το θέλουμε εκεί. Αυτό το μηχάνημα είναι ένα χάος… Δεν αισθάνομαι ασφαλής. Πρέπει να φύγει».

 Εργαζόμενοι σε κοντινές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός καταστήματος αυτοκινήτων και ενός ντελικατέσεν, είπαν ότι απλώς υπάρχει πολλή ζήτηση για αυτό στη γειτονιά.

  «Χρειάζεται, λόγω του τι υπάρχει μέσα περιέχει όλα τα σύνεργα», είπε ο ιδιοκτήτης της Color Match Auto Paint Supply.  «Βλέπω ανθρώπους να το χρησιμοποιούν συνέχεια, γι’ αυτό λέω ότι είναι καλό μέρος για να το έχεις», είπε για τη θέση του μηχανήματος στην συγκεκριμένη οδό. 

 Οι Υπηρεσίες για Υποεξυπηρετούμενους (S:US) και άλλοι υποστηρικτές είναι της άποψης ότι η παροχή πρόσβασης σε τέτοια σύνεργα και σετ ασφαλούς χρήσης και σεξ θα συμβάλει στη μείωση της υπερβολικής δόσης ναρκωτικών και της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. 

 Ένας εκπρόσωπος του S:US είπε ότι ο οργανισμός μοιράζεται έναν κοινό στόχο με την πόλη «να διασφαλίσει ότι το μηχάνημα αυτόματης πώλησης δημόσιας υγείας έχει καθαρά θετικά οφέλη για τη γύρω κοινότητα». 

 «Το προσωπικό μας θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την κοινότητα για να διασφαλίσει ότι αυτό το εργαλείο είναι χρήσιμο για να παρέχει στους Νεοϋορκέζους φροντίδα και να υποστηρίζει την ανάρρωσή τους, όπως είναι ο στόχος όλων των εργαλείων μείωσης της βλάβης», ανέφερε η οργάνωση. 

 Οι θάνατοι από υπερβολική δόση στη Νέα Υόρκη βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Το 2021, υπήρξαν 2.668 θάνατοι από υπερβολική δόση στη Νέα Υόρκη, σε σύγκριση με 2.103 το 2020. Το 2021, το 84% των θανάτων από υπερβολική δόση αφορούσε οπιοειδή. Η φαιντανύλη, ένα θανατηφόρο συνθετικό οπιοειδές, συμμετείχε στο 80% όλων των θανάτων από υπερβολική δόση, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης.



zougla.gr