Αρχική Ελλάδα Μέριλ Στριπ: «Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν»

Μέριλ Στριπ: «Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν»

33
0


Η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και «ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα» από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν ενώνοντας τη φωνή της με εκείνη των γυναικών στο Αφγανιστών που ζητούν από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν να άρει τους αυστηρούς περιορισμούς που τους έχει επιβάλει.

Οι Ταλιμπάν έχουν εφαρμόσει μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία στη χώρα τον Αύγουστο του 2021 έπειτα από την απόσυρση των αμερικανικών και άλλων δυτικών δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες και τα κορίτσια σταδιακά έχασαν την πρόσβαση σε δημόσια πάρκα, τη δυνατότητα να φοιτούν στο πανεπιστήμιο και να τραγουδούν δημόσια. Τα Ηνωμένα Έθνη μιλούν ευθέως για «έμφυλο απαρτχάιντ».

«Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν σήμερα επειδή οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στις γυναίκες και στα κορίτσια την πρόσβαση στα δημόσια πάρκα», σχολίασε η Αμερικανίδα ηθοποιός στη διάρκεια συζήτησης που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα πουλί μπορεί να τραγουδήσει στην Καμπούλ, αλλά όχι και ένα κορίτσι ή μια γυναίκα δημοσίως», συνέχισε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός.

«Νιώθω ότι η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της, αν ενώσει τις δυνάμεις της, μπορεί να επηρεάσει την αλλαγή στο Αφγανιστάν και να σταματήσει την αργή ασφυξία του μισού πληθυσμού», είπε η ίδια.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από άλλη χώρα, δημοσιοποίησε τον Αύγουστο έναν νέο νόμο που επικρίθηκε ευρέως γιατί καθιστά ακόμη αυστηρότερους τους περιορισμούς στις ζωές των γυναικών.

Παρότι πολλά από τα μέτρα είχαν ανεπίσημα επιβληθεί από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν το 2021, η επίσημη κωδικοποίησή τους προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



zougla.gr