Αρχική Κόσμος Λίβανος: Τι όπλα χρησιμοποίησε το Ισραήλ στη δολοφονική επιδρομή στη Βηρυτό

Λίβανος: Τι όπλα χρησιμοποίησε το Ισραήλ στη δολοφονική επιδρομή στη Βηρυτό

38
0


Λίγη ώρα μετά την ομιλία Νετανιάχου στον ΟΗΕ το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κατοικημένη περιοχή Νταχίγιε στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Στόχος σύμφωνα με τον αρχηγό των IDF ήταν το κεντρικό κτίριο της Χεζμπολάχ όπου όπως μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ ο στρατός πίστευε ότι εκεί βρίσκεται ο Χασάν Νασράλα.

Ο Χερτζ Χαλέβι δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε «επίθεση ακριβείας» αλλά είπε ότι το κτίριο της Χεζμπολάχ ήταν ενσωματωμένο βαθιά σε κατοικημένες περιοχές.

Το AJ μεταδίδει ότι ισοπεδώθηκε σχεδόν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο με έξι έως εννέα κτίρια κατοικιών. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί δύο νεκροί ενώ υπάρχουν και 50 τραυματίες. αλλά οι αρχές του Λιβάνου φοβούνται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

«Σαν να είσαι περικυκλωμένος από χιλιάδες φιάλες αερίου, που εκρήγνυνταν όλες μαζί»

Σύμφωνα με πηγές της Χεζμπολάχ σε διεθνή ΜΜΕ ο Χασάν Νασράλα είναι ζωντανός.

Πρόκειται για την πέμπτη επίθεση στην πυκνοκατοικημένη περιοχή Νταχίγιε της Βηρυτού μέσα σε μία εβδομάδα.

Το απόλυτο χάος

Κάτοικος της περιοχής μίλησε στο AJ μετά τις ισραηλινές επιθέσεις.

«Είμαι σοκαρισμένη αυτή τη στιγμή. Επέστρεφα στο σπίτι από τη δουλειά και ξαφνικά ήταν σαν να είσαι περικυκλωμένος από χιλιάδες φιάλες αερίου, που εκρήγνυνταν όλες μαζί», είπε η Hiba al-Ashkar, η οποία ζει στον προσφυγικό καταυλισμό Burj el Barajneh.

«Οι άνθρωποι ούρλιαζαν, οι γυναίκες ούρλιαζαν. Ήταν το απόλυτο χάος. Υπήρχε καπνός και φωτιά παντού. Και η μητέρα μου κατέρρευσε. Εκείνη τη στιγμή, δεν ξέρεις τι να κάνεις ή τι πρέπει να κάνεις. Θα πεθάνω τώρα; Ήταν φρικτό».

Η σφοδρότητα της επίθεσης φαίνεται και από φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν την καταστροφή που ακολούθησε.

Λίβανος

Μετά την επίθεση στη Βηρυτό

ΛίβανοςΛίβανος

Ισοπεδωμένα κτίρια στη Βηρυτό

Βόμβα 5.000 λιβρών

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ το Ισραήλ χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων διατρητικές κεφαλές.

Ο Elijah Magnier, στρατιωτικός αναλυτής, είπε στο AJ ότι το πυρομαχικό που χρησιμοποίησε το Ισραήλ στην τελευταία του επίθεση στη Βηρυτό είναι ένας «πολύ νέος τύπος βόμβας» – η GBU-72.

Το όπλο είναι «μια προηγμένη βόμβα 5.000 λιβρών [2.200 κιλών] που δημιουργήθηκε το 2021», δήλωσε ο Magnier.

Η βόμβα δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τον «ίδιο στόχο», είπε, υποδηλώνοντας ότι το Ισραήλ ήθελε να «σιγουρέψει τη δολοφονία και ήθελε να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν θα είναι ζωντανός».

Έπεσε με ένα κλάσμα καθυστέρησης, γεγονός που επέτρεψε στη βόμβα να φτάσει στο καταφύγιο κάτω από το έδαφος και να γκρεμίσει ολόκληρες δομές, εξήγησε ο Magnier.

«Μιλάμε για τέσσερα έως έξι κτίρια, δηλαδή πολλές βόμβες αυτού του διαμετρήματος που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον ενός στόχου. Αυτό σημαίνει ότι επρόκειτο για έναν πολύ υψηλό, πολύτιμο στόχο – όπως πιστεύουν οι Ισραηλινοί ότι ήταν».

Διακόπτει την επίσκεψη στις ΗΠΑ ο Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ενημερώθηκε και έδωσε έγκριση για την επίθεση από τη Νέα Υόρκη που βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΟΗΕ.

Το γραφείο του δημοσίευσε μάλιστα φωτογραφία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να εγκρίνει το σφοδρό χτύπημα.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Νετανιάχου θα διακόψει την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη και θα γυρίσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο στο Ισραήλ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την επίθεση του Ισραήλ.





in.gr