Αρχική Κόσμος Λίβανος: Αιματοχυσία με 247 νεκρούς – Ανάμεσά τους 21 παιδιά και 39...

Λίβανος: Αιματοχυσία με 247 νεκρούς – Ανάμεσά τους 21 παιδιά και 39 γυναίκες

22
0


Σε τουλάχιστον 274 ανέρχονται οι νεκροί και πάνω από 1.000 οι τραυματίες στον Λίβανο μετά τις σημερινές ισραηλινές επιδρομές. Ανάμεσα στους νεκρούς και δεκάδες γυναικόπαιδα.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 21 παιδιά, 39 γυναίκες και δύο υγειονομικοί.

Προηγούμενος απολογισμός του υπουργείου έκανε λόγο για τουλάχιστον 182 νεκρούς από τα σημερινά πλήγματα του Ισραήλ.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι ο Λίβανος μπορεί να μετατραπεί σε μία «άλλη Λωρίδα της Γάζας»

Χιλιάδες κόσμου εγκαταλείπει τον νότιο Λίβανο προς άλλες περιοχές προκειμένου να βρει ασφαλές καταφύγιο. Ο αριθμός ξεπερνά τις 100.000 σύμφωνα με το AJ.

Λίβανος

Χιλιάδες εκκενώνουν τον νότιο Λίβανο

Η κατάσταση είναι δραματική με τις υποστελεχωμένες από την οικονομική κρίση, υπηρεσίες του Λιβάνου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας ανέφερε ότι το Ισραήλ στόχευσε ιατρικά κέντρα, ασθενοφόρα και αυτοκίνητα ανθρώπων που προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Στο παρακάτω βίντεο που επαληθεύθηκε από το AJ φαίνεται ένα ασθενοφόρο να έχει υποστεί ζημιές από ισραηλινό χτύπημα ενώ άνθρωποι τρέχουν και φωνάζουν πανικόβλητοι.

Σχολεία προετοιμάζονται να υποδεχτούν τους εσωτερικούς πρόσφυγες.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου ζήτησε από τα νοσοκομεία στον νότο και τα ανατολικά της χώρας να αναστείλουν μη επείγουσες επεμβάσεις για να υποδεχτούν τους τραυματίες.

Οι εικόνες που έρχονται σήμερα από τον Λίβανο θυμίζουν όλα όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες νεκρά παιδιά, στοχοποίηση εκτοπισμένων και ασθενοφόρων, ισοπεδωμένες περιοχές.

Δείτε βίντεο

Δορυφορική εικόνα με τις πυρκαγιές

Οι δορυφόροι της NASA κατέγραψαν τις τοποθεσίες των πυρκαγιών που ξέσπασαν στο Λίβανο μετά το κύμα επιδρομών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα.

Από το υλικό, το οποίο ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, μπορείτε να δείτε την κατανομή των επιθέσεων από τον νότιο Λίβανο μέχρι την πόλη της Σιδώνας.

ΛίβανοςΛίβανος

Πηγή: NASA

Η ένταση των πυρκαγιών μπορεί να υποδηλώνει την έκρηξη μεγάλων αποθεμάτων πυρομαχικών.

Το υλικό δείχνει επίσης πυρκαγιές που ξέσπασαν σε ισραηλινό έδαφος, βορειοδυτικά της Θάλασσας της Γαλιλαίας.

Η πολιτική προστασία στον Λίβανο ανακοίνωσε ότι οι ομάδες της εργάζονται για την κατάσβεση πυρκαγιών που ξέσπασαν «σε πολλά σπίτια, εργοστάσια και αποθήκες στις νότιες επαρχίες, Ναμπατιέ και Μπεκάα» ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων.

«Το προσωπικό συνεχίζει επίσης να περιθάλπει τους τραυματίες, να ανασύρει τις σορούς των νεκρών και να τους μεταφέρει σε νοσοκομεία για να λάβουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη», προστίθεται σε ανακοίνωση.

Ρουκέτες εκτόξευσε η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι στόχευσε ισραηλινές βάσεις σε αντίποινα για τις επιθέσεις του Ισραήλ στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καθώς τα πυρά πυραύλων της Χεζμπολάχ επεκτάθηκαν νοτιότερα από τις συνοριακές περιοχές.

Για «σχέδιο καταστροφής» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ότι το Ισραήλ έχει καταρτίσει ένα «σχέδιο καταστροφής» της χώρας, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής σήμερα έχει πλήξει περισσότερες από 300 θέσεις της Χεζμπολάχ.

«Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου είναι ένας πόλεμος εξόντωσης από κάθε άποψη, ένα σχέδιο καταστροφής με στόχο την εξάλειψη των λιβανέζικων χωρών και πόλεων», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μικάτι.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησε εξάλλου από «τον ΟΗΕ και τη Γενική Συνέλευση καθώς και από τις χώρες με επιρροή (…) να αποτρέψουν την επίθεση».

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι ο Λίβανος μπορεί να μετατραπεί σε μία «άλλη Λωρίδα της Γάζας» και ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις.

«Οι επιθέσεις που είδαμε στις συσκευές επικοινωνίας, τους βομβητές, ακολουθούμενες από επιθέσεις με ρουκέτες και πυρά ρουκετών που ανταλλάσσονται και από τις δύο πλευρές… σηματοδοτούν μια πραγματική κλιμάκωση», δήλωσε στο AFP η Ravina Shamdasani, εκπρόσωπος του γραφείου δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Αυτό για το οποίο προειδοποιούσαμε από την αρχή, την περιφερειακή διάχυση της σύγκρουσης, φαίνεται ότι συμβαίνει τώρα τόσο από τις πράξεις όσο και από τη ρητορική».

Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο διασυνοριακών πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων, τα χτυπήματα από το Σαββατοκύριακο είναι τα πιο έντονα από το ξέσπασμα του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Shamdasani υπογράμμισε τις εκκλήσεις από όλη τη διεθνή κοινότητα που «εκλιπαρούν για αποκλιμάκωση».

«Αλλά αντί για αποκλιμάκωση, αυτό που είδαμε … είναι περαιτέρω ρητορική με περαιτέρω σχέδια κλιμάκωσης», είπε.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει».





in.gr