Αρχική Κόσμος Ιράν: Πρώτη οργισμένη αντίδραση – «To Ισραήλ ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»

Ιράν: Πρώτη οργισμένη αντίδραση – «To Ισραήλ ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές»

23
0


Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί προειδοποίησε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα παραμείνει αδιάφορη σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στο Λίβανο, επικρίνοντας την «αδράνεια της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει τις φρικαλεότητες του ισραηλινού καθεστώτος». Ο Αρακτσί επίσης τον δηλωμένο στόχο του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς ως «ψευδαίσθηση», ενώ ζήτησε διεθνείς κυρώσεις κατά του Ισραήλ.

«Σε καμία περίπτωση η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα είναι αδιάφορη σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στο Λίβανο», δήλωσε ο Αρακτσί κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των BRICS στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη. Ο Αρακτσί πρότεινε να συμπεριληφθεί η συνεχιζόμενη κρίση στη Γάζα στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των BRICS, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.

Τόνισε ότι οι BRICS αποτελούν μια ομάδα με μεγάλες δυνατότητες στον Παγκόσμιο Νότο, δηλώνοντας ότι το μπλοκ μπορεί να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο στην αναβάθμιση της θέσης των χωρών μελών και στην πρόκληση θετικών εξελίξεων και αλλαγών στα παγκόσμια συστήματα. Επισήμανε επίσης τη βαθιά σημασία των BRICS στον τομέα των παγκόσμιων σχέσεων και των διεθνών συστημάτων, σημειώνοντας ότι το μπλοκ μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή του παγκόσμιου παραδείγματος προόδου με βάση τους στόχους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ένα τέτοιο παράδειγμα θα οδηγήσει στη δημιουργία δίκαιων και χωρίς διακρίσεις παγκόσμιων οργανισμών και συστημάτων, σημείωσε ο Αρακτσί.

Το Κίνημα των Αδεσμεύτων

Σε μια ξεχωριστή συνεδρίαση της Επιτροπής Παλαιστίνης του Κινήματος των Αδεσμεύτων, ο Αμπάς Αρακτσί απέρριψε τον στόχο του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς ως «αυταπάτη». Τόνισε ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει σημαντικές φρικαλεότητες στη Γάζα και σε άλλα παλαιστινιακά εδάφη, με αποτέλεσμα το θάνατο σχεδόν 42.000 ανθρώπων, το 70% των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ο αριθμός αυτός έχει δημιουργήσει παγκόσμιο ρεκόρ βιαιότητας και αγριότητας, που δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τα πιο αιματηρά καθεστώτα στην ιστορία της ανθρωπότητας, επισήμανε ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν. «Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη είναι άλλη μια πράξη επιθετικότητας και τρομοκρατίας από το σιωνιστικό καθεστώς», πρόσθεσε ο Αρακτσί, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς είναι μια ψευδαίσθηση.

«Ταυτόχρονα, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και η αντίσταση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η καταστροφή της παλαιστινιακής αντίστασης και της Χαμάς, ως απελευθερωτικού κινήματος που σχηματίστηκε ενάντια στην κατοχή, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια αυταπάτη», είπε.

Ο Αμπάς Αρακτσί δήλωσε ότι η πρόθεση του καθεστώτος του Τελ Αβίβ να κλιμακώσει τις συγκρούσεις και να επεκτείνει τον πόλεμο σε όλη τη Δυτική Ασία δείχνει σαφώς την έλλειψη δέσμευσης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο νεοδιορισμένος υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αρακτσί είναι διπλωμάτης καριέρας, με άριστη γνώση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Τι ζήτησε το Ιράν μέσω του υπουργού Εξωτερικών του

«Αυτό το καθεστώς απαρτχάιντ και κατοχής διεξάγει τώρα έναν άδικο επιθετικό πόλεμο κατά του Λιβάνου, επιδιώκοντας να παραβιάσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να σκοτώσει τον αθώο λαό της», δήλωσε ο Αρακτσί.

Η πρεσβεία του Ιράν στο Λίβανο αναφέρει ότι η μεγάλη επίθεση του Τελ Αβίβ στα νότια προάστια της Βηρυτού αποτελεί μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που αλλάζει το παιχνίδι», η οποία «θα επιφέρει στον δράστη την κατάλληλη τιμωρία».

Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την άρση του 17ετούς αποκλεισμού της Γάζας και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων. Προέτρεψε να επιβληθούν κυρώσεις στο καθεστώς του Ισραήλ για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους ανθρωπιστικούς νόμους και τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παράλληλα με την πλήρη αποχώρηση από τη Γάζα και την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων. Όπως έγινε με το Άπαρτχαϊντ στη Νότια Αφρική.

Παράλληλα σύμβουλος του Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ισραήλ παραβίασε «όλες τις κόκκινες γραμμές» και πρόσθεσε ότι «όλοι αυτοί που σκοτώνονται μπορούν να αντικατασταθούν», αναφερόμενος στους διοικητές της Χεζμπολάχ που το Ισραήλ έχει σκοτώσει το τελευταίο διάστημα.

«Το μακρύ χέρι του Ισραήλ μπορεί να φτάσει μέχρι την Τεχεράνη» απείλησε ο Νετανιάχου

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το «μακρύ χέρι του Ισραήλ» μπορεί να φτάσει τους «τυράννους της Τεχεράνης» οπουδήποτε στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή.

Από τη σφοδρή επίθεση στο νότιο προάστιο της Βηρυτού έχουν ανασυρθεί δύο νεκροί ενώ υπάρχουν και 76 τραυματίες. Οι αρχές του Λιβάνου φοβούνται ότι ο αιματηρός απολογισμός θα αυξηθεί καθώς ισοπεδώθηκε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Μέχρι στιγμής το Ιράν έχει κρατήσει στάση αναμονής χωρίς να καν να απειλήσει με αντίποινα. Μετά την ομιλία Νετανιάχου στον ΟΗΕ που απείλησε την Τεχεράνη και το σφοδρό χτύπημα στον Λίβανο η δήλωση της ιρανικής πρεσβείας είναι η πρώτη που ανεβάζει τους τόνους.

Την ίδια στιγμή αραβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο στρατός του Λιβάνου αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό.

Πηγές: Tasnim, ΟΗΕ,



in.gr