Αρχική Οικονομία ΟΟΣΑ: Οι «ευκαιρίες» και οι κίνδυνοι της παγκόσμιας οικονομίας

ΟΟΣΑ: Οι «ευκαιρίες» και οι κίνδυνοι της παγκόσμιας οικονομίας

36
0


Γυρίζει σελίδα η παγκόσμια οικονομία καθώς η ανάπτυξη παρέμεινε ανθεκτική κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 και οι πληθωριστικές πιέσεις εκτονώθηκαν, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην τελευταία Ενδιάμεση Οικονομική Προοπτική του, τονίζοντας ωστόσο οι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η παγκόσμια ανάπτυξη θα διατηρηθεί στο 3,2% το 2024 και το 2025, μετά από 3,1% το 2023, λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή ανάπτυξη στο εμπόριο, τις βελτιώσεις στα πραγματικά εισοδήματα και μια πιο διευκολυντική νομισματική πολιτική σε πολλές οικονομίες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να επιστρέψει στους στόχους των κεντρικών τραπεζών στις περισσότερες οικονομίες της G20 έως το τέλος του 2025.

Ο βασικός πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 προβλέπεται να υποχωρήσει σε 5,4% το 2024 και 3,3% το 2025, από 6,1% το 2023.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ

  • Οι πρόσφατοι δείκτες δραστηριότητας υποδηλώνουν συνεχή δυναμική, ιδίως στους τομείς των υπηρεσιών. Η αύξηση του πραγματικού μισθού υποστηρίζει πλέον τα εισοδήματα και τις δαπάνες των νοικοκυριών, αν και η αγοραστική δύναμη δεν το έχει ακόμη να επανέλθει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα σε πολλές χώρες. Το παγκόσμιο εμπόριο ανακάμπτει ταχύτερα από αναμενόταν, αλλά τα έξοδα αποστολής παραμένουν υψηλά και οι παραγγελίες εξαγωγών μετριάζονται.
  • Ο πληθωρισμός των τιμών των αγαθών έχει πλέον πέσει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά οι πιέσεις κόστους και τιμών εξακολουθούν να υφίστανται σε πολλούς τομείς υπηρεσιών. Ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί κατά 1 εκατοστιαία μονάδα ή περισσότερο σε πολλές οικονομίες ώστε να επαναφέρουν τον βασικό πληθωρισμό σε ρυθμούς που συνάδουν με τους στόχους για τον πληθωρισμό.
  • Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ προβλέπεται να σταθεροποιηθεί στο 3,2% το 2024 και το 2025, με περαιτέρω αποπληθωρισμό.  Η βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων και η λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική σε πολλές οικονομίες συμβάλλουν στη στήριξη της ζήτησης.
  • Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπεται να επιβραδυνθεί αλλά να μετριαστεί από τη νομισματική πολιτική χαλάρωση, με ανάπτυξη 2,6% το 2024 και 1,6% το 2025. Η αύξηση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ προβλέπεται στο 0,7% το 2024 και 1,3% το 2025, με τη δραστηριότητα να υποστηρίζεται από την ανάκαμψη στα πραγματικά εισοδήματα και τη βελτίωση της διαθεσιμότητας πιστώσεων.
  • Ο πληθωρισμός προβλέπεται να επιστρέψει στον στόχο στις περισσότερες χώρες της G20 έως το τέλος του 2025.

Οι κίνδυνοι

Ωστόσο, σημαντικοί κίνδυνοι παραμένουν: οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να βλάψουν όλο και περισσότερο τις επενδύσεις και να επιβαρύνουν τις τιμές εισαγωγών. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι αναμένεται, καθώς η αγορά εργασίας πλήττεται και οι αποκλίσεις από την αναμενόμενη ομαλή πορεία αποπληθωρισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Καθώς ο πληθωρισμός μετριάζεται και οι πιέσεις στην αγορά εργασίας μειώνονται περαιτέρω, θα πρέπει να συνεχιστεί η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αν και ο χρόνος και το εύρος των μειώσεων θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα και αποφασίζονται προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις συγκρατούνται διαρκώς.

Απαιτούνται αποφασιστικές δημοσιονομικές ενέργειες για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, να διατηρηθεί χώρος για τις κυβερνήσεις να αντιδρούν σε μελλοντικούς κραδασμούς και να δημιουργούν πόρους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών πιέσεων στις δαπάνες.

Πηγή: ΟΤ



in.gr