Αρχική Κόσμος Λίβανος: «Μαύρο ρεκόρ» βομβαρδισμών και θανάτων σε μια ημέρα σε οποιονδήποτε πόλεμο...

Λίβανος: «Μαύρο ρεκόρ» βομβαρδισμών και θανάτων σε μια ημέρα σε οποιονδήποτε πόλεμο χώρας με το Ισραήλ

43
0


Μέχρι στιγμής, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έχει επιτεθεί σε περισσότερες από 1.600 τοποθεσίες και στόχους στο Λίβανο σε ένα 24ωρο. Αριθμός πρωτοφανής για τον Λίβανο και για όλους τους προηγούμενους πολέμους που είχε κανείς με το Ισραήλ. Χαρακτηριστικό είναι πως σε ένα «παιχνίδι» ψυχολογικού πολέμου, ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή στους πολίτες του Λιβάνου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τα σημεία που θα χτυπούσαν και χτύπησε τους μποτιλιαρισμένους πολίτες στον δρόμο.

Ακόμα και την 17η Οκτώβρη του 2003 όταν το Ισραήλ χτύπησε το νοσοκομείο Αλ Άχλι τα θύματα ήταν 200-300 και συνολικά δεν υπάρξαν τόσοι πολλοί θάνατοι. Τα χτυπήματα στη Χεζμπολάχ, ήταν τα μεγαλύτερα πλήγματα από την ημέρα της ίδρυσής της.

Η οργάνωση του Λιβάνου αντιμετωπίζει διαδοχικά βαριά πλήγματα, απέναντι στο Ισραήλ που έχει συντριπτική επίθεση και πολύ καλή άμυνα, δεδομένης της μη χρήσης βαρέων όπλων από τη Χεζμπολάχ.

Στο μοναδικό ευχάριστο νέο της ημέρας, η Συρία άνοιξε τα σύνορά της για να υποδεχθεί πρόσφυγες από τον Λίβανο.

Χτυπήματα σε πολιτικές υποδομές, ασθενοφόρα, δρόμους και άμαχο πληθυσμό

Τουλάχιστον 100 γυναίκες και παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους από τυφλά χτυπήματα σε οικίες ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.645. Στους νεκρούς άντρες προσμετρώνται και δεκάδες άμαχοι που δεν ανήκουν στις τάξεις της Χεζμπολάχ. O αριθμός των 492 νεκρών των χτυπημάτων της Δευτέρας αναμένεται να αναθεωρηθεί κάποια στιγμή τα ξημερώματα Τρίτης, καθώς ο αριθμός αφορά λίγο παραπάνω από τους 1.200 ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ τα σωστικά συνεργεία ακόμα επιχειρούν.

Το Ισραήλ λέει ότι προετοιμάζεται για τα επόμενα στάδια της επιχείρησης στο Λίβανο, την ώρα που οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή για να προλάβουν τυχόν επίθεση του Ιράν. O στρατός του Λιβάνου αναμένεται να συνδράμει την Χεζμπολάχ στην αντιμετώπιση της ισραηλινής χερσαίας εισβολής, ενώ το Ισραήλ έχει μεταφέρει δεκάδες άρματα μάχης κοντά στα σύνορα.

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει στοχεύσει δεκάδες ασθενοφόρα και έχει καταστρέψει βασικές οδικές αρτηρίες, κάτι που μειώνει τις δυνατότητες των διασωστών να φτάσουν σε τραυματίες. Φαίνεται πως είναι σε πλήρη ισχύ το Δόγμα Νταχίγια -που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη συνοικία του Λιβάνου- με το Ισραήλ να στοχεύει στις υψηλότερες δυνατές καταστροφές υποδομών και τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, «για να μην ξαναπροσπαθήσουν να χτυπήσουν το Ισραήλ».
>



in.gr