Αρχική Ελλάδα Ατιμώρητοι παραμένουν ένα χρόνο μετά οι ένοχοι για τον θάνατο του Κώστα...

Ατιμώρητοι παραμένουν ένα χρόνο μετά οι ένοχοι για τον θάνατο του Κώστα Μανιουδάκη στη Σούδα

78
0


Ένας χρόνος συμπληρώνεται την 1η Σεπτεμβρίου από την ημέρα που ο Κώστας Μανιουδάκης «πέθανε αιφνιδίως» όπως παρουσιάστηκε από τις Αρχές «κατά την διάρκεια αστυνομικού ελέγχου». Ο θάνατός του αναφέρθηκε ως «καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίος» ενώ ο επίσημος ισχυρισμός της αστυνομίας, όπως καταγράφηκε σε δελτίο συμβάντων, αναφερόταν σε «αιφνίδιο θάνατο ιδιώτη» που «αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του».

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται λίγες ημέρες αργότερα όταν ο γιος του κατήγγειλε προσπάθεια συγκάλυψης από τους αστυνομικούς καθώς, όπως αποκάλυψε, ο 58χρονος είχε εμφανή χτυπήματα σε όλο του το σώμα, τα οποία μάλιστα πιστοποιούνται από μάρτυρες, ενώ κατέρρευσε αφού δέχθηκε χτυπήματα ενώ του είχαν περάσει πισθάγκωνα χειροπέδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λουσμένος στα αίματα»

Ο Αναστάσης Μανιουδάκης σε συνέντευξή του στον 105.5 στο Κόκκινο και την Αλέκα Ζουμή είχε πει χαρακτηριστικά πως ο πατέρας του διακομίστηκε στο κέντρο υγείας λουσμένος στα αίματα, τονίζοντας ότι η οικογένεια θα παλέψει μέχρι τέλους για δικαίωση.

«Λένε πως τα σημάδια τα απέκτησε όταν έχασε τις αισθήσεις του ενώ περπατούσε μόνος του προς το περιπολικό και ενώ ήταν δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες. Αν πραγματικά έχει ξανασυμβεί αυτό θα θέλαμε πολύ να το μάθουμε γιατί δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Προφανώς τον κρατούσαν δύο άτομα και τον πήγαιναν στο περιπολικό αφού είχε ήδη ξυλοκοπηθεί. Δεν ισχύει τίποτα από τα όσα έδωσε η αστυνομία και γράφτηκαν τις πρώτες ώρες στα ΜΜΕ. Ο πατέρας μου ενώ έχασε τις αισθήσεις του και βρέθηκε κάτω μέσα σε λίμνη αίματος, φορούσε ακόμη τις χειροπέδες και χρειάστηκε να παρέμβει ένας περαστικός που τους φώναξε: “Τουλάχιστον βγάλτε από τον άνθρωπο τις χειροπέδες”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κακώσεις διά θλώντος οργάνου»

Η ιατροδικαστική έκθεση που ήρθε στο φως τον Ιανουάριο του 2024 έφερε νέα δεδομένα καθώς κατέγραφε με σαφήνεια: «Πλήθος τραυμάτων, εκδορών και εκχυμώσεων στο κεφάλι του Κώστα Μανιουδάκη» ενώ οδηγείται  στο συμπέρασμα χρήσης «θλώντος οργάνου», αφού «το πλήθος και οι θέσεις των τραυμάτων δεν δύνανται να δικαιολογηθούν από πτώση εξ ιδίου ύψους. Η στρεσογόνα κατάσταση, ως συνέπεια ξυλοδαρμού, μπορεί να εξηγήσει το ισχαιμικό επεισόδιο, από το οποίο επήλθε ο θάνατος, όπως γνωρίζουμε και από άλλες πολύκροτες υποθέσεις».

Τέσσερεις αστυνομικοί κλήθηκαν ως ύποπτοι για τον θάνατό του

Τον περασμένο Απρίλιο o Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων καλεί τους τέσσερις αστυνομικούς που βρίσκονταν στον έλεγχο να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού» για τη δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη, ένα αδίκημα κακουργηματικής φύσεως δηλαδή.

Εκδηλώσεις «μνήμης και αντίστασης» στην Κρήτη

Έναν χρόνο μετά, διοργανώνονται στην Κρήτη εκδηλώσεις «μνήμης και αντίστασης» για όσα έχουν συμβεί στη συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για ένα τριήμερο που θα ξεκινήσει στα Χανιά την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 19:00 με ανοιχτή εκδήλωση και συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση, στο «Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών». Την επόμενη μέρα, θα διοργανωθεί διαδήλωση η οποία θα ξεκινήσει από την Πλατεία 1866 στα Χανιά. Τέλος, το τριήμερο εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με το ετήσιο μνημόσυνο στους Αρμένους Αποκορώνου.

Ο γιος του Κώστα Μανιουδάκη, Αναστάσης, δημοσιοποίησε τις δράσεις που καλούνται από τη συνέλευση που έχει σχηματιστεί για το ζήτημα και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σχεδόν ένας χρόνος που τα λόγια είναι περιττά για όλη την αγάπη και την αλληλεγγύη που μπορεί να αισθανθεί και να εισπράξει μια οικογένεια. Παρόλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που υπάρχουν για την υπόθεση όπως το ιατροδικαστικό πόρισμα, την ανάλυση του βίντεο, φωτογραφίες του σημείου, μαρτυρίες και τις ανακρίβειες και τα ψέματα που έχουν ειπωθεί από την μεριά των δολοφόνων από την πρώτη κιόλας στιγμή, είμαστε ακόμα σε αναμονή εξελίξεων ως προς το νομικό κομμάτι που από τον Ιούνη δεν έχουμε νεότερη ενημέρωση».



zougla.gr