Αρχική Ελλάδα ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΘΗΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ

ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΘΗΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ

72
0

Λίγες ώρες μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η εικόνα της Κουμουνδούρου είναι ακόμα πιο δραματική από ότι φαντάζονταν οι παρατηρητές τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Η πύρρειος νίκη του Κασσελάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με μια απολύτως οριακή πλειοψηφία, 17-16, κατέδειξε πως στην πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι όμηρος του Νίκου Παππά, πως δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα αλλά και πως η λεγόμενη ομάδα των «87» δηλαδή η πιστοποιημένη πλέον «φράξια Τσίπρα» ενισχύθηκε και μάλιστα εντυπωσιακά.

Παραμένει ως τρίτος πόλος και με αρκετές δεκάδες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να τον στηρίζουν ο Παύλος Πολάκης ο οποίος ακόμα δεν έχει δείξει όλα τα χαρτιά του.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται την Τετάρτη 28 Αυγούστου, τριχοτομημένος όσον αφορά την πολιτική ισχύ των επιμέρους ομάδων αλλά και σε κατάσταση πλήρους ακινησίας, δεδομένου ότι η ηγεσία του κόμματος, ο Στέφανος Κασσελάκης δηλαδή, δεν διαθέτει πλέον την δυνατότητα αυτονομίας κινήσεων, από την στιγμή που εξαρτάται απόλυτα από τους σχεδιασμούς του Νίκου Παππά.

Ο τελευταίος, γνωστός τακτικιστής, στην Κουμουνδούρου, αυτή τη στιγμή, φαίνεται να ελέγχει επί της ουσίας και επί του πρακτέου, το πολιτικό παιχνίδι όσον αφορά την ηγετική ομάδα Κασσελάκη και είναι αυτός ο οποίος προφανώς σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις με στόχο την σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής στις 8 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι άλλωστε και η κομβική ημερομηνία για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Λέγεται και επαναλαμβάνεται συνεχώς πως είναι ο Νίκος ο Παππάς ο οποίος ελέγχει την κατάσταση στην Κεντρική Επιτροπή. Λέγεται και επαναλαμβάνεται πως ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον οποίο επέβαλε Στέφανος Κασσελάκης, διαθέτει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή.

Αν όλα αυτά ισχύουν τότε την 8η Σεπτεμβρίου αναμένεται μια εκ των πραγμάτων μετωπική σύγκρουση και άρα εκ του αποτελέσματος, μια ιστορική διάσπαση η οποία προφανώς θα οδηγήσει στην πλήρη καθίζηση του συγκεκριμένου Αριστερού χώρου που εξέφραζε και εκφράζει σε έναν βαθμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή όλα αυτά είναι γνωστά και επειδή οι γνώστες των τεκταινομένων στον Αριστερό χώρο καταλογίζουν στον Αλέξη Τσίπρα όλα όσα συμβαίνουν από τους επιγόνους του στην Κουμουνδούρου, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως την 8η Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Επιτροπή ενδεχομένως να υπάρξει μια deus ex machina εναλλακτική λύση, αυτή της επιβολής μιας ουδέτερης και μεταβατικής ηγεσίας, η οποία θα στρώσει τον δρόμο για την επάνοδο, πολιτική ενδεχομένως και φυσική, του Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου. Αυτή η μερίδα των παρατηρητών σημειώνει επίσης πως αυτές οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αν και εφόσον θα πραγματοποιηθούν, θα συντελούνται με το βλέμμα στραμμένο και στο τι συμβαίνει στην Χαριλάου Τρικούπη.

Διότι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ είναι αυτές που θα καθορίσουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το σύνολο της Κεντροαριστεράς με βασικό προσανατολισμό την σύγκρουσή της με το σύστημα Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλα αυτά με χρονικό ορίζοντα το 2027.

«Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» ήταν η φράση που κυριαρχούσε το βράδυ της τρίτης στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν μέσα και έξω της αίθουσας συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κουρεμένος» προφανώς είναι ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος ξεκίνησε μια πρωτόγνωρη για Αριστερό κόμμα διαδικασία που αφορούσε την λειτουργία της κοινοβουλευτικής τους ομάδας χωρίς πρώτα να έχει ενημερώσει τα όργανα επιχειρώντας να αιφνιδιάσει τους βουλευτές.

Πρόκειται για κινήσεις που δεν θυμίζουν σε τίποτα τη γνωστή – τυποποιημένη αριστερή κομματικής συμπεριφορά – και η οποία παραπέμπει ξεκάθαρα στον τρόπο λειτουργίας και σκέψης του Νίκου Παππά.

Στην πραγματικότητα ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης με την ενέργειά του αυτή απώλεσε και νέο εσωκομματικό έδαφος όσον αφορά τα στελέχη και προφανώς έχασε και ένα ακόμα ποσοστό επιρροής του στη βάση των ψηφοφόρων.

Όλα αυτά την ώρα που επίσημες και ανεπίσημες σφυγμομετρήσεις φέρουν πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται γύρω από ένα ισχνό 10% με τάση διολίσθησης σε μονοψήφιο ποσοστό.