Αρχική Κεντρική Ελλάδα Η ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ… “ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ στη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ”

Η ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ… “ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ στη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ”

365
0
poster 60x140

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΔΩΡΟΘΕΑΣ ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

“Η λίμνη αποξηράνθηκε από το 1957 μέχρι το 1962 με στόχο την αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων κατά 80.000 στρέμματα, την ενίσχυση των υδροφόρων οριζόντων, την προστασία της περιοχής από τα ρήγματα που προκάλεσε η αποξήρανση, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής με τη δημιουργία τεχνητής λίμνης που λειτούργησε ως λεκάνη απορροής.

Έτσι με εθνικούς πόρους, ΓΚΠΣ, ΕΣΠΑ περιφέρειας Θεσσαλίας και ΕΤΠΑ ανασυστήνεται η λίμνη Κάρλα με προϋπολογισμό 250 εκ ευρώ , χρήματα που το ελληνικό κράτος έπρεπε να επιστρέψει σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου.

Στόχος η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, η ήπια αγροτουριστική ανάπτυξη, δωρεάν άρδευση, ενίσχυση ύδρευσης μείζονος περιοχής του Δ.Βολου, αλλαγή μικροκλίματος και όλα τα οφέλη του σπουδαιότερου βραβευμένου έργου στα Βαλκάνια .

Τι έγινε; Τι πήγε στραβά;
Έπρεπε τον θυρόφραγμα να παραμένει ανοιχτό; ΟΧΙ , διότι παραμένει μόνο όταν χρόνια και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία της τεχνητής λίμνης ως  αντιπλημμυρικής λεκάνης .
Σήμερα μετά από ένα χειμώνα απόλυτης ανομβρίας και ένα καλοκαίρι υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας δε συνέτρεχε κανένας λόγος να μείνει το θυροφραγμα ανοιχτό .
Μα ήταν χαλασμένο το αντλιοστάσιο της Πέτρας θα πει κάποιος και δεν εκτονώνεται το νερό.
Και κάθε φορά που χαλάει το αντλιοστάσιο ο Παγασητικός θα γίνεται εκατόμβη νεκρών ψαριών που ήδη πέθαιναν από ασφυξία μέσα στην λίμνη ;
Η στάθμη της τεχνητής λίμνης χαμηλή, η απουσία οξυγόνου νεκρωνε τα ψάρια, το θυροφραγμα ανοιχτό, οι περιοχές ολόγυρα πλημμυρισμένες και ο Παγασητικός εκατόμβη ψαριών νεκρών. Αυτό δε το λες σωστή διαχείριση !!!
Τι έπρεπε να γίνει ;
Να κλείσει έγκαιρα το θυρόφραγμα με άμεση επισκευή του αντλιοστασίου .
Όσο παρέμενε ανοιχτό να τοποθετηθεί δίχτυ από την αρχή και όχι ένα μήνα μετά .
Πάντα οι αποφάσεις λαμβάνονται με αντανακλαστικά που στηρίζονται στα δεδομένα της εκάστοτε στιγμής
Εκεί κρίνονται οι καλοί διοικούντες. Στη διαχείριση κρίσεων και δη που προκάλεσαν οι ίδιοι”