Αρχική Κόσμος Εκλογές Γαλλία: Οι πολίτες ψηφίζουν, η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα

Εκλογές Γαλλία: Οι πολίτες ψηφίζουν, η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα

61
0


Η Γαλλία ψηφίζει σήμερα (7/7) σε μια από τις πιο σημαντικές εκλογές της εδώ και χρόνια, με την Ακροδεξιά να ελπίζει σε μια ιστορική νίκη, αλλά το πιο πιθανό αποτέλεσμα να είναι ένα πολιτικό αδιέξοδο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν και του Τζόρνταν Μπαρντέλα έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση και να πάρει τον απόλυτο έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.

Εκλογές στη Γαλλία: Το κοινό μέτωπο

Αλλά μετά από τη νίκη του RN στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, εκατοντάδες υποψήφιοι δημοκρατικών και προοδευτικών κομμάτων αποσύρθηκαν για να δώσουν σε άλλους περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν την Ακροδεξιά.

Η ψηφοφορία στην ηπειρωτική Γαλλία ξεκίνησε στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και το πρώτο exit poll θα ανακοινωθεί στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, φαντάζει αδύνατον να δούμε τον Εμανουέλ Μακρόν να βγαίνει από τη δυσμενή θέση την οποία έχει περιέλθει.

Υπάρχουν φόβοι για βία στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Πριν από τέσσερις εβδομάδες, ο ίδιος είπε ότι έλαβε την «υπεύθυνη» απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ως απάντηση στη νίκη του RN στις ευρωεκλογές, λίγα λεπτά αφότου ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος, Τζόρνταν Μπαρντέλα, τον προκάλεσε να το πράξει.

Οι εκλογές σε δύο γύρους προκάλεσαν σοκ σε μια χώρα που προετοιμάζεται για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στις 26 Ιουλίου. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ήδη αυστηρά και τώρα έχουν αναπτυχθεί 30.000 αστυνομικοί για μια περίοδο αυξημένης πολιτικής έντασης.

Υπάρχουν φόβοι για βία στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, και η προγραμματισμένη διαμαρτυρία έξω από την Εθνοσυνέλευση το απόγευμα της Κυριακής έχει απαγορευτεί.

Εκλογές στη Γαλλία: Ο μεγάλος κίνδυνος

Ο βετεράνος σχολιαστής Nicolas Baverez πιστεύει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει απλώς τινάξει στον αέρα τη θητεία του, αλλά ότι άνοιξε διάπλατα τις πύλες της εξουσίας για την Ακροδεξιά.

«Έχει θέσει σε κίνδυνο τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, κάτι που θα μπορούσε να δώσει ένα τελευταίο χτύπημα στην πίστη και την εικόνα της Γαλλίας», έγραψε στο Le Point την παραμονή της ψηφοφορίας.

Υποψήφιοι όπως η Μαρίν Λεπέν και ο Τζόρνταν Μπαρντέλα έχουν ήδη κερδίσει τις έδρες τους, καταλαμβάνοντας περισσότερες από τις μισές ψήφους. Όμως, η έκβαση άλλων 500 αναμετρήσεων κρίνονται σε αυτόν τον επαναληπτικό γύρο. Αυτές, διεξάγονται κυρίως ανάμεσα σε δύο ή τρεις υποψηφίους.

Δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις συνεργάστηκαν να μπλοκάρουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους Λεπέν και Μπαρντέλα

Ο συντηρητικός Olivier Marleix, πρώην μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου ηττήθηκε στον πρώτο γύρο από τον ακροδεξιό υποψήφιο Olivier Dubois. Αμφότεροι προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο, μαζί με έναν υποψήφιο από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο.

Αλλά επειδή η Nadia Faveris κατετάγη τρίτη έχοντας γνωρίσει οριακή ήττα από τη συντηρητική αντίπαλό της, αποσύρθηκε από την εκλογική κούρσα «για να σταθεί εμπόδιο στο RN».

Ένας ψηφοφόρος, ο Morgan, δεν πιστεύει ότι κάτι θα αλλάξει στην πόλη, όποιος κι αν νικήσει.

Εκλογές στη Γαλλία: Οι 217 «θυσίες»

Από το τέλος του πρώτου γύρου μέχρι σήμερα, σε ολόκληρη τη Γαλλία έλαβαν χώρα 217 αποσύρσεις οι οποίες συνέβησαν ακριβώς για αυτόν το σκοπό, συμπεριλαμβανομένων 130 υποψηφίων του Λαϊκού Μετώπου και 81 από τη συμμαχία του Μακρόν.

Και αυτό άλλαξε δραματικά την ισορροπία αυτών των κομβικών γενικών εκλογών.

Οι προβλέψεις μετά τον πρώτο γύρο της Κυριακής έδωσαν στο RN μια ελπίδα ότι μπορεί εξασφαλίσει μια απόλυτη πλειοψηφία 289 εδρών (σ.σ.: αυτοδυναμία), αλλά οι τελικές δημοσκοπήσεις την Παρασκευή έδειξαν ότι ο εν λόγω αριθμός είναι πλέον απρόσιτος – ότι το RN μπορεί να συγκεντρώσει το πολύ 205-210 έδρες.

Τα κόμματα που προσπαθούν να εμποδίσουν μια νίκη του RN κυμαίνονται από τη Ριζοσπαστική Αριστερά, τους κομμουνιστές και τους Πρασίνους έως τους κεντρώους και συντηρητικούς του Μακρόν. Όλοι τους υποστηρίζουν ότι υπερασπίζονται την Πέμπτη Δημοκρατία από τις ακραίες πολιτικές της Ακροδεξιάς.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το RN έχει «νοθεύσει» πολλές από τις πολιτικές εξαγγελίες του, αλλά εξακολουθεί να τάζει στους Γάλλους πολίτες προτεραιότητα βάσει «καθαρότητας» έναντι των μεταναστών για θέσεις εργασίας και στέγαση. Στοχεύει, δε, στην κατάργηση του δικαιώματος να λαμβάνουν αυτομάτως υπηκοότητα τα παιδιά μεταναστών που είναι 11-18 ετών και έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια διαμονής στη Γαλλία. Θέλει, επιπλέον, να αποκλείσει από δεκάδες ευαίσθητες θέσεις εργασίας όλους όσοι φέρουν διπλή υπηκοότητα.

Ο Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρώπη γενικότερα, αλλά ακόμη και η ίδια η Δύση, παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα άλλο ένα πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται εντός του 2024. Ο ιδεολογικός χάρτη έχει ήδη αλλάξει και άπαντες περιμένουν να δουν πώς θα μοιάζει τελικά αυτή η παράξενη επόμενη ημέρα…



in.gr