Αρχική Οικονομία Υδρογονάνθρακες: Σχέδιο αποεπένδυσης 4 δισ. της Eni με σενάριο πώλησης και συμμετοχών...

Υδρογονάνθρακες: Σχέδιο αποεπένδυσης 4 δισ. της Eni με σενάριο πώλησης και συμμετοχών της στην Κύπρο

31
0


Την αποεπένδυση από διεθνείς συμμετοχές και assets του χαρτοφυλακίου που διαθέτει στους υδρογονάνθρακες εξετάζει η Eni.

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός και ένας εκ major oil στη διεθνή αγορά του upstream φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, να επιδιώκει να συγκεντρώσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ προχωρώντας σε πωλήσεις μέρους των διεθνών επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Υδρογονάνθρακες

Το Bloomberg επικαλείται πηγές που έχουν σε γνώση τους τα σχέδια των Ιταλών, σημειώνοντας πώς οι προαναφερόμενες πωλήσεις αποτελούν τμήμα της συνολικής στρατηγικής της διοίκησης της πετρελαϊκής για αποεπενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια.

Κύπρος

Οι υποψήφιες δραστηριότητες προς πώληση, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, περιλαμβάνει και εκείνες στην Ινδονησία και την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Eni έχει συμμετοχές σε κοινοπραξίες εταιρειών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Έχει θέση operator σε ορισμένες από αυτές και οι περισσότερες συμμαχίες της είναι με τη γαλλική TotalEnergies.

Έχει μισθώσει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στο τεμάχιο 6 όπου μαζί με την TotalEnergies ολοκλήρωσε το 2024 σειρά γεωτρήσεων με την επωνυμία «Κρόνος» έχοντας προηγηθεί κι άλλες δύο επιτυχημένες η «Καλυψώ» το 2022 και «Ζευς» το 2028.

Η Eni είναι επίσης operator στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ 2,3,8 και 9, ενώ έχει εκδηλώσει και ενδιαφέρον με την TotalEnergies να είναι operator στα οικόπεδα 7 και 11.

Από τις ανακαλύψεις «Κρόνος», «Καλυψώ» και «Ζευς» εκτιμώνται πως υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου 4,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Η Eni βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ από το 2013.

Το κοίτασμα Ζορ

Η Eni υπενθυμίζεται ότι ήταν η πετρελαϊκή η οποία με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο αποδείχτηκε game changer στο διεθνή χάρτη του upstream.

Το συγκεκριμένο κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 2015 και ήταν μεγέθους 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φέρνοντας στο προσκήνιο την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ως μία εκ των μεγαλύτερων πηγών φυσικού αερίου.

Το σχέδιο αποεπένδυσης της Eni

Σύμφωνα με το Bloomberg ο CEO Κλαούντιο Ντεσκάλτζι φέρεται να εξετάζει την αποεπένδυση από μικρότερα projects που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τοπικούς παίκτες – αγοραστές, ενώ επίσης σταθμίζει και πωλήσεις από μεγαλύτερα έργα.

Ο CEO της Eni Κλαούντιο Ντεσκάλτζι

Το δημοσίευμα αρνήθηκε να το σχολιάσει εκπρόσωπος της Eni.

Η Eni, επιδιώκει να αντλήσει ρευστότητα από την πώληση δραστηριοτήτων του χαρτοφυλακίου των υδρογονανθράκων στοχεύοντας να χρηματοδοτήσει το πλάνο της μετάβασης.

Αυτό περιλαμβάνει συνεργασίες με εξωτερικούς επενδυτές μοιράζοντας συμμετοχές. Αυτές μπορεί να είναι της θυγατρικής Plenitude που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ και στον κλάδο των βιοκαυσίμων με την εταιρεία Enilive.

Η Eni, αναφέρει το Bloomberg, θα μπορούσε να συγκεντρώσει από 850 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ από την πώληση assets που βρίσκονται στην Αλάσκα με αγοραστή την αμερικανική Hilcorp, όπως επίσης και από την πώληση μεριδίου 30% στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Ο ιταλικός όμιλος σχεδιάζει επίσης την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της στο upstream στην Ιταλία συγκεντρώνοντας τες σε μία μονάδα.

Πηγή: ΟΤ



in.gr

Προηγούμενο άρθροΑΝΕΚΔΟΤΟ
Επόμενο άρθροΕκλογές στη Γαλλία: Ποιοι πάνε στον β’ γύρο – Πόσοι υποψήφιοι αποσύρθηκαν για να «μπλοκάρουν» το κόμμα Λεπέν