Αρχική Ελλάδα Έρευνα: Τελικά οι Ευρωπαίοι αγοράζουν κινέζικα αυτοκίνητα ή όχι;

Έρευνα: Τελικά οι Ευρωπαίοι αγοράζουν κινέζικα αυτοκίνητα ή όχι;

67
0


Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Καθώς η ΕΕ είναι έτοιμη να οριστικοποιήσει φόρους έως και 38% στις εισαγωγές κινεζικών οχημάτων, μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι δύο στα πέντε από τα δημοφιλέστερα ηλεκτροκίνητα οχήματα της Ευρώπης είναι κινεζικής προέλευσης. Εξετάζοντας τα δεδομένα για τον Μάιο του 2024, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα κινεζικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 19 τοις εκατό των πωλήσεων EV, μια αύξηση έξι τοις εκατό από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, οι ευρωπαϊκές ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 2,5% τον Μάιο του 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά παραμένουν υψηλότερες από ό,τι ήταν μετά τα έτη 2021 και 2022, τα οποία ήταν «δύσκολα» λόγω πανδημίας. Τον περασμένο μήνα ταξινομήθηκαν συνολικά 1,09 εκατομμύρια μονάδες.

Ο Felipe Munoz, διευθυντής της JATO Dynamics, σχολίασε: “Μετά την παγκόσμια πανδημία, η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων έχει ανακάμψει μόνο στο 75%-80% του αρχικού της μεγέθους. Ως αποτέλεσμα, πολλά εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη δεν λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα, δίνοντας στους κινέζους κατασκευαστές μια μοναδική ευκαιρία να πωλούν σε όλη την Ευρώπη αποφεύγοντας τους δασμούς”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά οι δασμοί ήρθαν (προσωρινά τουλάχιστον). Η MG, η οποία ανήκει στη SAIC, θα είναι η αποδέκτης της πιο μεγάλης φορολόγησης ύψους 38,1% που θα εφαρμοστεί στα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα. Η κίνηση, η οποία θα επηρεάσει επίσης την BYD, και την Tesla, έρχεται μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική επιχειρηματική μονάδα της MG κατάφερε να ξεπεράσει την Tesla στην Ευρώπη. Η εταιρεία δείχνει να κερδίζει το στοίχημα με τα υβριδικά της σύνολα ενώ η Volvo, η BYD και η Smart σημείωσαν αύξηση στα αμιγώς ηλεκτρικά σύνολα.

Εν τω μεταξύ, η Volkswagen κυριάρχησε στην κατάταξη με τις καλύτερες πωλήσεις μάρκας και μοντέλου τον Μάιο, με το T-Cross να αποδεικνύεται πιο δημοφιλές στους αγοραστές νέων αυτοκινήτων, ενώ το νέο Volkswagen Golf κατάφερε να καταγράψει αύξηση 30% σε αριθμό πωλήσεων από την ίδια εποχή πέρυσι.



zougla.gr