Αρχική Οικονομία Νέα προσπάθεια της Ισπανίας να «ξορκίσει» την ακρίβεια – Τι περιλαμβάνει το...

Νέα προσπάθεια της Ισπανίας να «ξορκίσει» την ακρίβεια – Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων

30
0


Με πακέτο που πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει επέκταση του καθεστώτος μηδενικού ΦΠΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου για βασικά είδη τροφίμων όπως ψωμί, γάλα, φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, αλλά και μειώσεις φορολογίας για χαμηλά εισοδήματα η Ισπανία προσπαθεί να «ξορκίσει» ξανά την ακρίβεια. Η μείωση της φορολογίας αφορά εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εκτιμά ότι η επέκταση της εφαρμογής του μηδενικού ΦΠΑ θα κοστίσει στο δημόσιο κορβανά 1,36 δισ. ευρώ. Επίσης η μείωση της φορολογίας εκτιμάται πως θα κοστίσει άλλα 1,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κινήσεις που εντάσσονται στην προσπάθεια της Μαδρίτης να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα κυρίως νοικοκυριά που έχουν δει το κόστος βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα, να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Επανέρχεται σταδιακά ο ΦΠΑ

Η Ισπανία θα αρχίσει να επαναφέρει σταδιακά τον ΦΠΑ στα προηγούμενα επίπεδα από τις 30 Σεπτεμβρίου, αυξάνοντάς τον στο 2%. Η Ισπανία άρχισε να εφαρμόζει τον μηδενικό ΦΠΑ από τον Ιανουάριο του 2023 σε βασικά είδη διατροφής, τα οποία μέχρι τότε επιβαρύνονταν με ΦΠΑ 4%. Επίσης είχε μειώσει από το 10% στο 5% ο ΦΠΑ σε άλλα τρόφιμα όπως έλαια και ζυμαρικά.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου μηδενίζεται ο ΦΠΑ και στο ελαιόλαδο. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο μετά τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές που προκάλεσαν αντίξοες κλιματικές συνθήκες και η μείωση της παραγωγής.

Το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ παρουσιάστηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά στην προσπάθεια της χώρας για καταπολέμηση της κρίσης των τιμών. Η ανεξάρτητη αρχή δημοσιονομικής εποπτείας της χώρας έχει υπολογίζει πως τα δημόσια έσοδα της Ισπανίας είναι μειωμένα φέτος κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ λόγω του συγκεκριμένου μέτρου.

Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (ΙΝΕ), ο δείκτης των τιμών των τροφίμων παρουσίαζε αύξηση κατά 4,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο. Επιπλέον, οι τιμές σε ορισμένα είδη τροφίμων είχαν παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, με πρώτο το ελαιόλαδο η τιμή του οποίου εμφανίζεται ανεβασμένη κατά 68% σε σύγκριση με πέρσι.

Από τον Ιανουάριο του 2021 οι τιμές του ελαιόλαδου έχουν εκτοξευτεί περισσότερο 200% στην Ισπανία. Μεγάλες αυξήσεις έχουν καταγραφεί ακόμη σε τρόφιμα όπως πατάτες, αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, σοκολάτες, λαχανικά και φρέσκα ψάρια.

Τα μη βασικά τρόφιμα επιβαρύνονται σήμερα στην Ισπανία με ΦΠΑ 10%, ενώ ο φόρος αυτός σε αναψυκτικά και αλκοολούχα διαμορφώνεται στο 21%.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία είχε φτάσει στο υψηλό του 10,8% τον Ιούλιο του 2022. Το Μάιο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη χώρα διαμορφωνόταν στο 3,8% σε ετήσια βάση.

Η παρέμβαση Σάντσεθ

«Πρέπει να κάνουμε την πρόταση αυτή στο Κογκρέσο (για διατήρηση του καθεστώτος πιο χαμηλού ΦΠΑ). Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση αυτή έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι τιμές των βασικών τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν, επομένως πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια αυτή, η οποία είναι σημαντική (και) για τα δημόσια οικονομικά», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας με την ανακοίνωση της πρότασης για επέκταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα μέσα του τρέχοντος μήνα. «Αποτελεί τεράστια προσπάθεια για τα δημόσια ταμεία, αλλά απαραίτητη για τα σπίτια μας», είχε προσθέσει.

Πηγή: ot.gr



in.gr

Προηγούμενο άρθροΕίδη πολυτελείας: Οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για αγορά ειδών πολυτελείας
Επόμενο άρθροΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ στο ΒΟΛΟ – Η ΛΑΖΑΡΟΥ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΜΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ της ΚΡΑΤΑΕΙ τους ΕΠΙΒΑΤΕΣ στην ΠΟΛΗ!