Αρχική Κόσμος Γράμμα του Κάφκα, στο οποίο λέει σε ένα φίλο του ότι δεν...

Γράμμα του Κάφκα, στο οποίο λέει σε ένα φίλο του ότι δεν μπορεί πλέον να γράφει, βγαίνει σε δημοπρασία

19
0


Ένα γράμμα του Φραντς Κάφκα, στο οποίο ο συγγραφέας λέει σε έναν φίλο του ότι δεν μπορεί πλέον να γράφει, βγαίνει σε δημοπρασία 100 χρόνια μετά τον θάνατό του, με το ποσό να εκτιμάται ότι θα φθάσει έως και 114.000 δολάρια.

Ο Κάφκα, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, γνωστός για τα έργα του όπως η «Δίκη» και η «Μεταμόρφωση», έγραψε το γράμμα στον Αυστριακό ποιητή και εκδότη Άλμπερτ Έρενσταϊν, σε κάτι που πιστεύεται ότι αποτελεί απάντηση σε ένα αίτημα για να συνεισφέρει στο λογοτεχνικό περιοδικό «Die Gefährten».

Στο μονοσέλιδο γράμμα, γραμμένο στα γερμανικά και με υπογραφή απλώς «Kafka», ο γεννημένος στην Πράγα μυθιστοριογράφος λέει ότι δεν έχει γράψει τίποτα τα τελευταία τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φραντς Κάφκα συνέχισε, γράφοντας «Το Κάστρο» και το διήγημα «Ο καλλιτέχνης της πείνας»

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, πιστεύεται ότι το γράμμα γράφτηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 1920, από ένα σανατόριο στο Μεράνο στη βόρεια Ιταλία. Ο Κάφκα διαγνώστηκε με φυματίωση το 1917, για την οποία δεν κάνει καμιά αναφορά στο γράμμα.

Απελπισία και συγγραφικό μπλοκ

«Όταν οι ανησυχίες έχουν διεισδύσει σε ένα ορισμένο επίπεδο εσωτερικής ύπαρξης, είναι προφανές ότι το γράψιμο και το παράπονο σταματούν, πράγματι η αντίστασή μου δεν ήταν πολύ δυνατή», γράφει ο Κάφκα, σύμφωνα με μια μετάφραση.

Ο Sotheby’s δημοπραττεί το γράμμα στην κατηγορία «Βιβλία, Χειρόγραφα και Μουσική από το Μεσαίωνα στη Σύγχρονη εποχή», μια δημοπρασία που θα διαρκέσει από τις 26 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου, με εκτίμηση τιμής 70.000 λίρες – 90.000 λίρες (82.767 – 106.414 ευρώ).

«Είναι ένα πολύ συγκινητικό γράμμα που γράφτηκε προς το τέλος της ζωής του, όπου εκφράζει την απελπισία του να γράψει ξανά, καθώς και τα συναισθήματά του για το… συγγραφικό μπλοκ», είπε στο Reuters ο Γκάμπριελ Χίτον, ειδικός σε βιβλία και χειρόγραφα στον οίκο Sotheby’s.

«Είναι σωματικά πολύ, πολύ αδύναμος και αρχίζει, ωστόσο, αυτή την πολύ έντονη αλληλογραφία με τη Μιλένα (Πολακόβα Τζεσένκα), τον μεγάλο έρωτα των τελευταίων χρόνων του, που θα του ξύπναγε νέα δημιουργικότητα. Έτσι, παρόλο που στο γράμμα εμφανίζεται σε απόγνωση, είναι στην πραγματικότητα στα πρόθυρα μιας τελευταίας περιόδου υπέροχης, υπέροχης γραφής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φραντς Κάφκα συνέχισε, γράφοντας «Το Κάστρο» και το διήγημα «Ο καλλιτέχνης της πείνας». Πέθανε στις 3 Ιουνίου 1924, σε ηλικία 40 ετών.

Ο Έρενσταϊν τελικά έστειλε το γράμμα στην καλλιτέχνιδα Ντόλλυ Πέρουτζ. Πωλείται με τον φάκελο που χρησιμοποίησε ο Έρενσταϊν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



in.gr

Προηγούμενο άρθροΆφησαν τους Καζάκους ολιγάρχες να φύγουν χωρίς να καταθέσουν
Επόμενο άρθροΟμολόγησε ο δράστης του φονικού στις φυλακές Κορυδαλλού