Αρχική Κεντρική Ελλάδα ΑΠΟ το 2019 ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ, ΓΑΛΛΟΙ και ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΟΦΘΑΛΜΙΟΥΝ τον ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ για...

ΑΠΟ το 2019 ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ, ΓΑΛΛΟΙ και ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΟΦΘΑΛΜΙΟΥΝ τον ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ για ΜΠΙΖΝΕΣ με ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

167
0

Από το 2019 είχαν αρχίσει να «λιγουρεύονται» τον Θεσσαλικό κάμπο, προκειμένου ν τον γεμίζουν με φωτοβολταϊκά, αλλά φαίνεται πως τους πρόλαβε η κακοκαιρία Daniel.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις ατζέντες συνεδριάσεων του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής Κάρλας στη Θεσσαλία που είναι διαθέσιμες στο κοινό.

Σε αυτές, φαίνονται δεκάδες αιτήματα για σύμφωνη γνώμη για φωτοβολταϊκά εντός της περιοχής υπευθυνότητας του Φορέα που περιλαμβάνει και τον Θεσσαλικό κάμπο.

Το γεγονός αυτό, προκαλεί ερωτήματα εάν το τέλος του Θεσσαλικού κάμπου ως περιοχή πρωτογενούς παραγωγής, είναι προ πολλού διαγεγραμμένο για να γίνει φωτοβολταϊκό πάρκο.

Δεν μπορεί να εξηγηθηθεί αλλιώς ο αριθμός των αιτήσεων.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ Ελληνικών, Ισραηλινών, Γαλλικών και Γερμανικών εταιρειών για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων στη Θεσσαλία εντείνεται όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από την ισραηλινή Ashtrom Renewable Energy Μονοπρόσωπη Α.Ε., μέλος του Ομίλου Ashtrom Group, που έχει υποβάλει αίτηση για πέντε φωτοβολταϊκά έργα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τα τρία εξ αυτών προβλέπεται να υλοποιηθούν στον Δήμο Κιλελέρ της περιφερειακής ενότητας Λάρισας, το ένα στον Δήμο Αλμυρού στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και το πέμπτο στον Δήμο Αγιάς στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μητρική ισραηλινή εταιρεία διαθέτει δραστηριότητα σε υποδομές ΑΠΕ όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και στις ΗΠΑ και την Πολωνία.

Οι «μνηστήρες» και σε αυτήν την περίπτωση, η μητρική εταιρεία, δηλαδή η Γαλλική «Akuo Energy» είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΑΠΕ  παγκοσμίως και όσον αφορά στα σχέδια της για τη χώρα μας, διαθέτει ήδη άδεια από τη ΡΑΕ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, ισχύος 279,5 MW, στο Δήμο Φαρσάλων, άλλη μία άδεια για αποθήκευση ενέργειας μέσω συσσωρευτών, στη θέση «Αργυρόμυλος» του Δήμου Λαρισαίων, καθώς επίσης αντίστοιχες άδειες για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 25MW στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και για φωτοβολταϊκό σταθμό, στον Δήμο Παλαμά του νομού Καρδίτσας και πάλι στη Θεσσαλία.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η Ελληνική Archirodon Enipeas, θυγατρική του μεγάλου διεθνούς εμβέλειας Ελληνικού κατασκευαστικού Ομίλου Archirodon, έχει λάβει άδεια για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σε δύο περιοχές στον Δήμο Φαρσάλων (σ.σ. η επένδυση εκτιμάται στα 350 εκατ.ευρώ), ενώ ο επίσης διεθνούς βεληνεκούς ελληνικός Όμιλος Καράτζη δρομολογεί από την πλευρά του επένδυση 310 εκατ.ευρώ για την ανάπτυξη τεσσάρων φωτοβολταϊκών σταθμών στη Θεσσαλία.

Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 302,25 MW δρομολογεί στη Θεσσαλία, επίσης, και η Central Greece Development 1 Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία αποτελεί τον Ελληνικό βραχίονα της Ολλανδικής «Greencells Energy NL B.V.».