Αρχική Κόσμος ΗΠΑ: Οι 9 πιο χαρακτηριστικές στιγμές της δίκης Τραμπ

ΗΠΑ: Οι 9 πιο χαρακτηριστικές στιγμές της δίκης Τραμπ

89
0


Σε μια πολύ σπάνια πολιτική δίκη, ειδικά στις ΗΠΑ, η υπόθεση είχε τα πάντα: Σεξ, χρηματισμό, συγκάλυψη, παράνομες τριγωνικές μεταφορές χρημάτων (σ.σ. ο δικηγόρος του Τραμπ έκανε την πληρωμή στην Ντάνιελς και τα εμβάσματα επιστροφής των χρημάτων συγκαλήφθηκαν ως νομικές υπηρεσίες), την Πρώτη Κυρία από το σκάνδαλο και μετά άφαντη και έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η υπόθεση των εισαγγελέων του Μανχάταν σχετικά με τα χρήματα που έδωσε η ομάδα Τραμπ για να κλείσει την υπόθεση διήρκεσε περισσότερο από έναν μήνα και περιελάμβανε περισσότερους από 20 μάρτυρες.

Το 12μελές σώμα ενόρκων έκρινε την Πέμπτη τον πρώην πρόεδρο ένοχο σε 34 κατηγορίες για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων για τη συγκάλυψη της πληρωμής χρημάτων απόκρυψης στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς την παραμονή των εκλογών του 2016. Η Ντάνιελς είχε ισχυριστεί ότι το 2006 είχε σεξουαλική επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ, την οποία εκείνος αρνήθηκε, ενώ την χρημάτισε εξωδικαστικά για να σωπάσει. Η Wall Street Journal συγκέντρωσε 9 σημαντικές στιγμές από τη δίκη, οι οποίες ακολουθούν παρακάτω.

Δεν ήταν απλά ένα σεξουαλικό σκάνδαλο

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Τραμπ παραβίασε το νόμο για να καλύψει ένα σεξουαλικό σκάνδαλο, αλλά η εναρκτήρια αγόρευσή τους διαμόρφωσε την υπόθεση ως μια ιστορία για μια συνωμοσία με στόχο τη διαφθορά των εκλογών του 2016. «Ήταν εκλογική απάτη, καθαρά και ξάστερα», δήλωσε ο εισαγγελέας Μάθιου Κολάντζελο στους ενόρκους.

Η προσέγγισή τους προσπάθησε να δημιουργήσει με μια πολύπλοκη αφήγηση και ένα καστ χαρακτήρων σε μια απλούστερη ιστορία για έναν πολιτικό που ξεγέλασε τους ψηφοφόρους, παρόλο που δεν υπήρχαν πραγματικές κατηγορίες για εκλογική απάτη στην υπόθεση.Ήταν μια ριψοκίνδυνη στρατηγική και απέδωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τιμωρήθηκε με εντολή φίμωσης, χωρίς να είναι η πρώτη φορά, καθώς στοχοποιούσε δημόσιους λειτουργούς στους οπαδούς του.

Τραμπ εναντίον εντολής φίμωσης

Ο προεδρεύων δικαστής, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν, εξέδωσε εντολή φίμωσης που περιορίζε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ από το να κάνει δημόσιες δηλώσεις για πιθανούς μάρτυρες (σ.σ. Η τατκική του Τραμπ ήταν πως στοχοποιούσε μάρτυρες και παράγοντες της δίκης στα εκατομμύρια του κοινού του). Ο Τραμπ επιτέθηκε στη διαταγή ως άδικη φίμωση του πολιτικού του λόγου και του επιβλήθηκε πρόστιμο χιλιάδων δολαρίων για την παραβίασή της.

«Προχωρώντας προς τα εμπρός, το δικαστήριο αυτό θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ποινής φυλάκισης», είπε ο Μέρτσανστον Τραμπ.

Ο δικαστής δεν ήταν ο πρώτος που τον απείλησε με ποινή φυλάκισης για παραβίαση της εντολής φίμωσης, αλλά το μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο πρόσθεσε σασπένς στη διαδικασία.

Τα πρωτοσέλιδα την επόμενη ημέρα της καταδίκης Τραμπ.

Μια οδυνηρά λεπτομερής συνάντηση

Η Ντάνιελς μίλησε στους ενόρκους για μια νύχτα το 2006 σε μια σουίτα ξενοδοχείου στη λίμνη Τάχο όπου φέρεται να χτύπησε τον Τραμπ με ένα τυλιγμένο περιοδικό και να κοιμήθηκε μαζί του. Το σεξ ήταν «σύντομο», είπε, αλλά η κατάθεση της Ντάνιελς ήταν μακροσκελής.

Οι ένορκοι άκουσαν για τις μεταξωτές πιτζάμες του πρώην προέδρου, την αμήχανη κουβεντούλα τους και το πώς κοιτούσε το ταβάνι όταν τα πράγματα έγιναν πιο «καυτά». Ο Τραμπ ακουγόταν να μουρμουρίζει βρισιές στο τραπέζι της υπεράσπισης, ενώ εκείνη μιλούσε στους ενόρκους λίγα μέτρα πιο πέρα. Η νομική ομάδα του Τραμπ δήλωσε ότι η κατάθεση της Ντάνιελς ήταν αδικαιολόγητα επιζήμια και ζήτησε κακοδικία, την οποία δεν πέτυχε.

Ο Τραμπ ακουγόταν να μουρμουρίζει βρισιές στο τραπέζι της υπεράσπισης, ενώ η Στόρμι Ντάνιελς μιλούσε στους ενόρκους λίγα μέτρα πιο πέρα.

Η βρώμικη δημοσιογραφία και οι οδηγίες χρήσεως της σχέσης με τους ισχυρούς αποκαλύφθηκε

Ο πρώην βασιλιάς των εφημερίδων ταμπλόιντ Ντέιβιντ Πέκερ έδωσε στους ενόρκους μια κρυφή ματιά στον βρώμικο κόσμο της δημοσιογραφίας κατά παραγγελία. Ο 72χρονος συνήθιζε να εκδίδει μια φυλλάδα σκανδάλων που πωλούνταν σε σούπερ μάρκετ, το National Enquirer.

Ο Pecker ξενάγησε τους ενόρκους στη συνάντηση που είχε τον Αύγουστο του 2015 στον Πύργο Τραμπ με τον Τραμπ, όπου, όπως είπε, δεσμεύτηκε να βοηθήσει τον φίλο του να αρπάξει σκανδαλώδη κουτσομπολιά για τον υποψήφιο για την προεδρία. «Θα είμαι τα μάτια και τα αυτιά σου», είπε ότι είπε στον Τραμπ.

Οι δουλειές του Πέκερ με τον Τραμπ δεν ήταν σαφώς ενοχοποιητικές, αλλά είχαν τα χαρακτηριστικά μιας συνωμοσίας.

Τραμπ ή θάνατος γράφει η σημαία φανατικού υποστηρικτή του Τραμπ.

Η εφημερίδα της κυρίας Τραμπ εξαφανίζεται

Η έμπειρη ως διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Χόουπ Χικς (σ.σ. και όπως περιγράφει fixer) επεξήγησε στο δικαστήριο πώς η εκστρατεία του Τραμπ μπήκε σε κατάσταση κρίσης μετά την εμφάνιση της διαβόητης κασέτας του «Access Hollywood», η οποία σύμφωνα με τους εισαγγελείς ήταν το πολιτικό κίνητρο για το σχέδιο με τα κρυφά χρήματα της Ντάνιελς.

Αλλά είπε επίσης ότι ο Τραμπ ανησυχούσε για προβλήματα πιο κοντά στο σπίτι του. «Ανησυχούσε για το πώς θα το έβλεπε η σύζυγός του», δήλωσε η Χικς για ένα άρθρο της Wall Street Journal σχετικά με μια ξεχωριστή πληρωμή στο πρώην μοντέλο του Playboy, Κάρεν ΜακΝτούγκαλ. «Και ήθελε να βεβαιωθώ ότι οι εφημερίδες δεν θα παραδίδονταν στην κατοικία τους εκείνο το πρωί».

«Απλά φροντίστε το»

Ο πρώην ατζέντης του Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν, ήταν ο εσωτερικός άνθρωπος της κατηγορούσας αρχής, ένας σπάνιος μάρτυρας που δηλώνει ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα κίνητρα και τις πράξεις του Τραμπ. Κατέθεσε ότι ο Τραμπ του είπε ότι οι ισχυρισμοί της Ντάνιελς για τις σχέσεις της θα ήταν καταστροφή για την προεκλογική εκστρατεία, αν έβγαιναν ποτέ στη φόρα.

«Απλά φρόντισε το», είπε ο Κόεν ότι του είπε ο Τραμπ. Ο Κόεν, ο οποίος διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία εμπιστευτικότητας με τον δικηγόρο της Ντάνιελς, είπε ότι ο Τραμπ εξέφρασε ανακούφιση αφού ενημέρωσε το αφεντικό του ότι θα προπληρώσει ο ίδιος τα χρήματα για την σιωπή της Ντάνιελς.

Ο Κόεν ισχυρίστηκε επίσης ότι λίγο πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ, ο ίδιος και ο τότε οικονομικός διευθυντής του Οργανισμού Τραμπ Άλεν Βάισελμπεργκ συναντήθηκαν με τον εκλεγμένο πρόεδρο για να τον ενημερώσουν ότι ο Κόεν θα αποζημιωνόταν σε μηνιαίες δόσεις που θα χαρακτηρίζονταν ως νομικές υπηρεσίες. «Το ενέκρινε», δήλωσε ο Κόεν στους ενόρκους (σ.σ.Αυτό ήταν και το πολλαπλό αδίκημα του Ντόναλντ Τραμπ).

Διαδηλωτές ζητούν την καταδίκη του Τραμπ.

Λέει ψέματα τώρα ο ψεύτης;

Αλλά και η αξιοπιστία του Κοέν, ενός καταδικασμένου ψεύτη, τέθηκε υπό έλεγχο και η μαρτυρία του υπό πίεση. Ο δικηγόρος υπεράσπισης Τοντ Μπλάνς φάνηκε να ταράζει τον Κόεν κατά τη διάρκεια της αντεξέτασης, όταν ρώτησε για μια τηλεφωνική συνομιλία που ο Κόεν είπε ότι είχε με τον Τραμπ σχετικά με την πληρωμή στην Ντάνιελς.

Ο Μπλανς επιτέθηκε σε μηνύματα κειμένου που έδειξαν ότι η εν λόγω τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας ενάμισι λεπτού ήταν στην πραγματικότητα μεταξύ του Κοέν και του σωματοφύλακα του Τραμπ, Κιθ Σίλερ, για να συζητήσουν για έναν έφηβο φαρσέρ που ενοχλούσε τον Κοέν. Ήταν μια στιγμή που απειλούσε να ενισχύσει τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι ο Κοέν ήταν ένας μυθοπλάστης που επινόησε συνομιλίες που έλεγε ότι είχε με τον Τραμπ.

Οι γυναίκες ψηφίζουν τον Τραμπ αναγράφει η μπλούζα της κυρίας.

Τα αρχεία δεν είναι ψευδή

Η τελική αγόρευση του Μπλανς στόχευσε τον βασικό ισχυρισμό της κατηγορούσας αρχής, τον ισχυρισμό ότι ο Τραμπ παραποίησε τα αρχεία. Είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα ψευδές ή παραπλανητικό στο να χαρακτηρίζονται οι πληρωμές προς τον Κόεν ως νομικές υπηρεσίες.

Αμφισβήτησε την άποψη ότι οι συνολικές πληρωμές 420.000 δολαρίων προς τον Κοέν αφορούσαν και αποζημίωση για την συγκεκριμένη υπηρεσία πληρωμής της Ντάνιελς, λέγοντας επανειλημμένα στους ενόρκους ότι ο Κοέν εκείνη την περίοδο υπηρετούσε ως προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ. «Οι κρατήσεις ήταν ακριβείς και δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόθεση εξαπάτησης», δήλωσε ο Μπλανς. «Τα αρχεία δεν είναι ψευδή».

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ μιλάει μετά την ετυμηγορία για την ενοχή στην ποινική δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό το διεφθαρμένο παζάρι»

Ο εισαγγελέας Τζόσουα Στάινγκλας είχε τον τελευταίο λόγο με μια πολύωρη τελική αγόρευση που αναδείκνυε την πολιτική σημασία των συμφωνιών για τα κρυφά χρήματα. Ο Τραμπ, είπε στους ενόρκους, παραβίασε το νόμο για να κρατήσει τους ψηφοφόρους στο σκοτάδι σχετικά με τον άνθρωπο που εξέλεξαν πρόεδρο.

«Η αξία αυτής της διεφθαρμένης συμφωνίας που σφυρηλατήθηκε σε αυτή τη συνάντηση στον Πύργο Τραμπ δεν μπορεί να παραβλεφθεί», είπε ο Στάινγκλας. «Αυτό το σχέδιο, που επινοήθηκε από αυτούς τους άνδρες αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αυτό που οδήγησε στην εκλογή του προέδρου Τραμπ».



in.gr