Αρχική Κόσμος Ισραήλ – Χαμάς: 120 ημέρες αιματοχυσίας – Εκδικητικά χτυπήματα των ΗΠΑ σε...

Ισραήλ – Χαμάς: 120 ημέρες αιματοχυσίας – Εκδικητικά χτυπήματα των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία, φόβος για κλιμάκωση

252
0


Την ώρα που συμπληρώνονται 120 ημέρες αιματοχυσίας στη Γάζα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 85 χτυπήματα σε Ιράκ και Συρία ως εκδίκηση για τον θάνατο τριών στρατιωτών τους στην Ιορδανία.

Ο φόβος για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου αυξάνεται συνεχώς. Στη Ράφα πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι φοβούνται μια νέα σφαγή καθώς ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ έχει προαναγγείλει χερσαία επίθεση, ενώ η περιοχή είχε κηρυχθεί ως «ασφαλής».

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην πολύπαθη Λωρίδα χειροτερεύει, με τη UNICEF να υπογραμμίζει ότι 17.000 παιδιά στη Γάζα είναι ασυνόδευτα ή δεν βρίσκονται με τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Δείτε live

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

09:02 Αρχηγός του Πενταγώνου: Αυτή είναι η αρχή της απάντησής μας

Ο επικεφαλής της αμερικανικής άμυνας, Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε πρόσθετη δράση κατά του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και των ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται με αυτό.

«Αυτή είναι η αρχή της απάντησής μας», δήλωσε ο Όστιν.

Τα πλήγματα στόχευσαν τη Δύναμη Quds – τον ξένο κατασκοπευτικό και παραστρατιωτικό βραχίονα του IRGC που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις συμμαχικές πολιτοφυλακές σε όλη τη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο έως το Ιράκ και από την Υεμένη έως τη Συρία.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο λέει ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν και πιστεύει ότι ούτε η Τεχεράνη θέλει πόλεμο.

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού. Αλλά ο πρόεδρος και εγώ δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων», δήλωσε ο Όστιν.

Η σχετική ανάρτηση της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης για τις αεροπορικές επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία:

08:52 Φονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα, στα ανατολικά και κεντρικά της πόλης

Ο Χάνι Μαχμούντ, ανταποκριτής του Al Jazeera από τη Ράφα στη νότια Γάζα γράφει για την κατάσταση στην περιοχή ότι: «Το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει το ανατολικό τμήμα της Ράφα με πυρά βαρέως πυροβολικού, προτού ολοκληρώσει (σ.σ. τις επιχειρήσεις του) τα μεσάνυχτα με μαζικές αεροπορικές επιδρομές σε διάφορα σημεία της πόλης.

Πρόκειται για πυκνοκατοικημένες κατοικημένες περιοχές με εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από τον πόλεμο ανθρώπους να βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Ένα κτίριο που χτυπήθηκε στην ανατολική Ράφα ήταν ένα σπίτι γεμάτο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και κάτοικοι της περιοχής βοηθούσαν να φιλοξενηθούν άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη βόρεια πόλη της Γάζας και στην κοντινή Χαν Γιουνίς.

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν και αναζητούν θεραπεία στο νοσοκομείο Νατζάρ της Ράφα.

Η άλλη αεροπορική επίθεση έπληξε κατοικία στη συνοικία αλ-Τζανίνα στο κέντρο της Ράφα – μια περιοχή που έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί. Συνολικά 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εκεί».

08:43 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι οι επιθέσεις των Χούθι «εμποδίζουν την παροχή κρίσιμης βοήθειας» στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ λέει ότι οι «απερίσκεπτες επιθέσεις» των Χούθι θα «εμποδίσουν την παροχή κρίσιμης βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη».

Η οργάνωση της Υεμένης έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι θα συνεχίσει να στοχοποιεί εμπορικά πλοία που, όπως λέει, συνδέονται με το Ισραήλ μέχρι η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Την Παρασκευή, οι Χούθι δήλωσαν ότι εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της ισραηλινής πόλης Εϊλάτ. Η ανακοίνωση ακολούθησε ισραηλινές δηλώσεις που έλεγαν ότι ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:37 Πόσοι είναι οι όμηροι που βρίσκονται στη Γάζα – Πόσοι από αυτούς θεωρούνται νεκροί

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.163 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό βασισμένο σε επίσημες ισραηλινές ανακοινώσεις.

Εκατό και πλέον όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι όταν κηρύχθηκε ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, 132 παραμένουν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακο, ωστόσο 27 θεωρείται από τον στρατό πως είναι νεκροί.

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα πλήρη ονομαστικό κατάλογο των ομήρων, ούτε επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν ακριβείς αριθμούς.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται τεράστια πίεση από συγγενείς των ομήρων να κλείσει συμφωνία για να αφεθούν ελεύθεροι.

Στιγμιότυπο από διαδήλωση στο Ισραήλ με αίτημα να κλειστεί νέα συμφωνία για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

08:29 Wall Street Journal: «Διαφωνίες» στη Χαμάς για την εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων

Καθώς ακόμη δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως θα κλειστεί άμεσα συμφωνία για την κήρυξη νέας ανακωχής και την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η Wall Street Journal ανέφερε χθες Παρασκευή, επικαλούμενη πηγές της ενήμερες για τις διαπραγματεύσεις, πως τις συνομιλίες δυσχεραίνουν διαφωνίες στην ηγεσία της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Κατά τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιάχια ας Σινουάρ, είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την πρόταση να κηρυχθεί εκεχειρία για έξι εβδομάδες, αλλά η εξόριστη ηγεσία του κινήματος απαιτεί περισσότερες παραχωρήσεις από το Ισραήλ και θέλει να γίνει διαπραγμάτευση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, σε τετραμερείς συνομιλίες στο Παρίσι την Κυριακή, στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι των αρχών του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, έγινε διαπραγμάτευση επί σχεδίου συμφωνίας το οποίο προβλέπει ανακωχή με διάρκεια έξι εβδομάδων και θα απελευθερωθούν 200 ως 300 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, ενώ θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ούτε η κυβέρνηση πολέμου του Ισραήλ έχει ακόμη εγκρίνει επίσημα την πρόταση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε νωρίτερα πως δεν δεχόταν συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων με «οποιοδήποτε τίμημα». Επανέλαβε πως δεν θα αποσύρει τον στρατό από τη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα αφήσει ελεύθερους «χιλιάδες τρομοκράτες» για να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

08:20 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο αμερικανικός στρατός έπληξε στόχους στο Ιράκ και τη Συρία σε αντίποινα κατά οργανώσεων που συνδέονται με το Ιράν και τους Φρουρούς της Επανάστασης για την πρόσφατη φονική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά τριών στρατιωτών των ΗΠΑ στην Ιορδανία
  • Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα σε δύο κατοικίες στη νότια Ράφα της Γάζας
  • Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε το Ισραήλ για τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων dpa
  • Σχεδόν το σύνολο των 1,2 εκατομμυρίων παιδιών της Γάζας έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη, αναφέρει η UNICEF
  • Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 148 τραυματίστηκαν από την Πέμπτη έως το απόγευμα της Παρασκευής στη Γάζα
  • Οι νεκροί στη Γάζα έχουν φτάσει τις 27.131 και οι τραυματίες τις 66.287

08:10 Συμπληρώθηκαν 120 ημέρες αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη, καθώς και τη Μέση Ανατολή που «φλέγεται» μετά τις νέες αμερικανικές επιθέσεις σε Συρία, Ιράκ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ





in.gr