Αρχική Οικονομία Αιμορροφιλία και σεξουαλική υγεία

Αιμορροφιλία και σεξουαλική υγεία

134
0



Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Μαΐου 2023, 18:02

Η αιμορροφιλία είναι μια διαταραχή της πήξης του αίματος κατά την οποία ο οργανισμός έχει λιγότερες από τις φυσιολογικές πρωτεΐνες που απαιτούνται για την πήξη του αίματος.

Οι πρωτεΐνες αυτές λέγονται παράγοντες πήξης. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι η αιμορραγίες σταματούν δύσκολα και κάποιες φορές χωρίς προηγούμενη αφορμή.

Η αιμορροφιλία οφείλεται σε μια γενετική μετάλλαξη, καθιστώντας τις περισσότερες περιπτώσεις κληρονομικές. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με τακτικές μεταγγίσεις του απαιτούμενου παράγοντα πήξης.

Οι πάσχοντες από αιμορροφιλία χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διάρκεια οποιασδήποτε δραστηριότητας που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένου του σεξ. Είναι πιο ευάλωτοι σε κοψίματα και μελανιές και μπορεί να παρουσιάζουν πρήξιμο ή πόνους στις αρθρώσεις. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν σπασμούς ή παράλυση.

Η αιμορροφιλία μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλικότητα του ατόμου τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά:

  • Πόνος και δυσφορία: Κάποιες στάσεις μπορεί να μην είναι άνετες και η κινητικότητα μπορεί να είναι περιορισμένη.
  • Αιματώματα: Τα φιλιά, τα δαγκώματα ή η απότομες επαφές μπορεί να αφήνουν μελανιές.
  • Άγχος: Η αιμορροφιλία μπορεί να είναι μια απρόβλεπτη πάθηση και οι ασθενείς μπορεί να ανησυχούν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ίσως προκαλέσει αιμορραγία ή πόνο. Πολύ συχνά και οι σεξουαλικοί σύντροφοι των ασθενών μοιράζονται αυτές τις ανησυχίες μην θέλοντας να προκαλέσουν κάποια αιμορραγία.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αιμορροφιλία μπορούν φυσικά να απολαύσουν μια υγιή

και απολαυστική σεξουαλική ζωή, έχοντας υπόψη τους τα παρακάτω:

  • Τακτικές επισκέψεις στον γιατρό: Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε το θεραπευτικό σας πλάνο ακριβώς όπως σας έχει συστηθεί. Μην διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις για οποιαδήποτε διάσταση της θεραπευτικής σας αγωγής.
  •  Επικοινωνία με τους ερωτικούς συντρόφους: Είναι σημαντικό οι σύντροφοί σας να καταλαβαίνουν την αιμορροφιλία επίσης. Αν βρίσκεστε στο ξεκίνημα μιας νέας σχέσης, δεν είναι απαραίτητο να δηλώσετε την πάθησή σας απευθείας. Όταν νιώσετε άνετα, ενημερώστε τον ερωτικό σύντροφο για το τι σημαίνει αιμορροφιλία, πως λειτουργεί, πως αντιμετωπίζεται και πως το διαχειρίζεστε.

Κατά την σεξουαλική δραστηριότητα ενημερώστε τον σύντροφό σας αν κάποια στάση ή δραστηριότητα είναι άβολη για εσάς. Κάντε προτάσεις για το τι θα μπορούσε να είναι άνετο για εσάς.

Ο σύντροφός σας θα πρέπει επίσης να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση αιμορραγίας ώστε να σας βοηθήσει και να μην πανικοβληθεί.

  • Πειραματιστείτε: Να είστε ανοιχτοί στις δοκιμές διαφορετικών στάσεων και δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα αν το διεισδυτικό σεξ είναι δύσκολο, δοκιμάστε το στοματικό σεξ ή τον αμοιβαίο αυνανισμό. Κάποια ζευγάρια χρησιμοποιούν μαξιλάρια ή μια μικρή ράμπα για μεγαλύτερη υποστήριξη και άνεση.
  • Χρησιμοποιείστε ένα λιπαντικό: Η τριβή μπορεί να προκαλέσει σκισίματα στο δέρμα και αιμορραγία. Για να μειώσετε τον κίνδυνο αιμορραγίας από την τριβή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λιπαντικό ώστε γίνει το σεξ πιο άνετο.
  • Προσέξτε κοψίματα και τις γρατζουνιές: Καλό είναι εσείς και οι σύντροφοί σας να έχετε κομμένα νύχια και να αφαιρείτε τα αιχμηρά κοσμήματα. Αν χρησιμοποιούνται σιδεράκια στα δόντια, να είστε προσεκτικοί στα φιλιά.
  • Αν χρειάζεται, σταματήστε: Αν υπάρξει αιμορραγία ή αν ανησυχείτε για εσωτερική αιμορραγία σταματήστε αμέσως την σεξουαλική δραστηριότητα και αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

https://andrologia.gr/


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Μαΐου 2023, 18:02



Zougla.gr